Vår

Det var den där tiden då våren liksom tvekar. Då värmen känns i luften, men det också går att förnimma ett slags vibrerande, som att de varma och kalla luftlagren byter plats och därigenom upplevs tvekande, försiktiga, avvaktande.

Knopparna hade nästan slagit ut, men ännu var själva jorden kall. Kall som om hon var ovillig, som om hon inte ville förändras.

Orörlig låg hon än, avklädd sedan bara veckor tillbaka, tyst och väntande. Det var som att hon när som helst kunde ta tillbaka alla löften om sommar och värme, växtlighet och överflöd.

Gång på gång låg marken så kall på morgonen att solen inte förmådde värma upp den ovilliga och tveksamma. Men vissa nätter var det som om hon tittat åt ett annat håll, som att hon inte varit med. Då levde hoppet. Hopp om liv, hopp om sommar, hopp om glädje.

Men nästa morgon kunde vara kall igen. Då försvann hoppet en smula, men bara tillfälligt. År efter år av erfarenhet hade visat att värmen till slut segrade, att den till synes ovilliga gav med sig och förvandlades till det hav av liv och överflöd som rymde allt det som kallades sommar.

Hoppet låg snarare i hur tidigt det skulle hända. Aprilväder kallades det på sina håll. Den månad då det stod och vägde, då det kunde snöa dagen efter det första iskalla doppet, blåsa iskall nordan natten efter barfotaspring i gräset.

Men april månad led mot sitt slut. Tveksam vår skulle snart övergå i försommar, som skulle föra jorden till midsommar, högsommar, sensommar, höst och vinter igen. Tveksamhet skulle övergå i utslagen blom, svallande värme, skörd, välbehövlig svalka, mörker och vila. Tills det började om igen.

I jorden slöts alltid cirkeln. I jorden rymdes alla årstider, alla år och alla väder, all tveksamhet och säkerhet. Jorden var början och slutet, ursprunget och målet.

Vår.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ture » Vintervända:  ”Enligt Wikipedia har julgranen anor från Tyskland. Men det framgår också att tys..”

  • Maria Fasting » Vårens fest: Ägg, hunger och hopp:  ”Hej! Har ni några tips på barnböcker? Tema vårfirande tänker jag på nu men även ..”

  • Johanna Södermark » Symboler, var finns deras innehåll?:  ”Tack Per! Fin reflektion, som också ger en tydlig bild av hur man kan beskriva v..”

  • Niklas » Att uppfostra barn hedniskt:  ”Vi ska kasta ut barnen i en kaotisk värld, utan ge dem trygga sammanhang och god..”

  • Lena Buhr » Hur tänker en hedning?:  ”Faktiskt väldigt bra tänkt och att punkta upp på detta sätt. Ett jättebra hjälpm..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln