Samfundet välkomnar ännu ett nyskapat blotlag till vår gemenskap!

Hugin oh Munins blotlag
blotlaget finns i trestadsområdet Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. 
Kontakt med blotlaget görs till 
Petter Westerström.
Facebook: Hugins och Munins blotlag

Visa hela nyheten »
Etiketter: blotlag

Samfundet välkomnar det nystartade blotlaget Forn sed Östergötland till vår skara av blotlag! 
Du kan hitta blotlaget på Facebook och på Instagram.
Kontaktuppgifter finns här.

Visa hela nyheten »

Kära vänner i och till Samfundet Forn Sed Sverige!
På grund av förändringar som rör samfundets styrelse och samfundsbodens lager har vi sedan i våras haft stora svårigheter att få iväg beställda varor. Vi ber alla berörda om ursäkt för detta!
Vi är i färd med att styra om hur lager och beställningar hanteras, och hoppas på ert tålamod och er förståelse medan det pågår. 
Frågor?
Kontakta gärna ordförande på 
birka.skogsberg@samfundetfornsed.se

Visa hela nyheten »

Åsatrofellesskapet Bifrost i Norge firar i år 3X9 år! 
Bifrost är med i det nätverka av inkludernade hedniska/asatro organisationer i Europa som heter Asatru-EU. Forn Sed Sverige är också med i detta närverk. 

Bifrost firade med en stor träff, 2-6 augusti på sin kursgård, Idavollen tingsted

Foto: Räv Skogsberg
Foto: Räv Skogsberg
Foto: Räv Skogsberg
Foto: Räv Skogsberg
Visa hela nyheten »

Ännu ett stort vårblot med gille och årsting har passerat. Vid årstinget valdes ett nytt råd. Du kan se rådet här.

En av konsekvenserna från årstinget är att denna hemsida har nya personer som driver och skapar. Hemsidan kommer så småningom att få en ny struktur.
En ny delsida med filmer från Stora Vårblot finns som en ny delsida.  

Visa hela nyheten »
Etiketter: vårblot årsting

Samfundet Forn Sed är medlem i Sveriges Interreligiösa Råd. Själva rådet har cirka 2-3 möten per år, men förutom dessa finns även ett antal arbetsgrupper varav en för miljö- och klimatfrågor, där Henrik Hallgren är vår representant.

Sedan Henrik gick med i arbetsgruppen har de framför allt fokuserat på att ta fram och publicera en interreligiös skrift om miljöfrågan. Nu är den äntligen klar och bär titeln ”Vår jord, vår tro”. 17 författare som representerar 13 trossamfund har bidragit med texter. Lanseringen skedde den 15 november, lägligt i samband med klimatmötet i Egypten COP27, i en lokal tillhörande katolska St:a Eugeniakyrkan.

Panelsamtal
Det var ett panelsamtal där några som bidragit med texter i skriften talade om våra bidrag och sin religions förhållningssätt till natur och miljö. Talare var också Amanda Lind som skrivit ett förord till skriften då hon när skriften påbörjades var kulturminister med ansvar för trossamfundsfrågor. Även kardinal Anders Arborelius deltog med avslutande reflektioner.

Ekologiskt grundade
Det blev ett viktigt samtal i en närapå fullsatt lokal där flera talare lyfte fram att värnandet av jorden har potentialen att bli en förenande länk mellan olika religioner. Det går i och för sig att med fog att hävda att vissa religiösa traditioner (som vår nordiska naturreligion) i grunden är mer ekologiskt grundade än andra, men det är tydligt att i det i de flesta religiösa traditioner går att hitta inspiration till ett ekologiskt hållbart liv, om man har viljan att se det. Henrik står tillsammans med Emma Hernejärvi bakom Samfundet Forn Sed bidrag till skriften. De fokuserar på asken Yggdrasil som en grundberättelse inom den forna seden och lyfter fram vårt samfunds ställningstagande för naturens rättigheter. 

Ladda ned skriften och se filmen från lanseringen
Skriften finns att ladda ned från Sveriges Interreligiösa Råds hemsida, där det även finns en film från lanseringen.

Foto: Bruse LF Persson
Visa hela nyheten »

Julnumret av medlemstidningen Mimers Källa har kommit från tryckeriet!

En bonus med att vara betalande medlem i Samfundet är tidningen Mimers Källa som kommer ut två gånger per år. Som nu exempelvis, när julnumret med temat "mat" damp ned i brevlådan under veckan.

Framsidan pryds av guden Ull som färdas på skidor i snö och vintermörker, illustrationen är skapad av Ludvig Levin som också har gjort bilderna till 2023 års hedniska almanacka.

Tidningen finns även att beställa från vår butik här på hemsidan.

Visa hela nyheten »

Anders Olsson har skapat en liten gudinna och ett fågelkranium som han gjuter i betong. Anders säljer dem till förmån för Samfundets hovkonto.

Pris: 200:-/styck och pengarna går oavkortat till hovkontot.

Liten gudinna: höjd 6 centimeter.
Fågelkranium: höjd 9 centimeter.

Beställ dom i Samfundsboden.

Visa hela nyheten »

Nu är den redan här, Hednisk almanacka 2023.

Slutsåld!

Innehåller informativa texter om respektive månad, om olika blot, gudar och makter, samt tolv fantastiska konstverk av konstnären Ludvig Levin (@luddefluff på Instagram och @levin_ludvig på Twitter).

Köp den i Samfundsboden på vår hemsida.

Asatru calendar 2023
Contains informative texts about each month, about different blots, gods and powers, as well as twelve fantastic works of art by the artist Ludvig Levin (@luddefluff on Instagram and @levin_ludvig on Twitter).

Buy it on our webpage.

 

Visa hela nyheten »

Ett nytt nummer tidsskriften Mimers Källa har lämnat tryckeriet.

Temat för nummer 46 är kärlek. Läs om och se ett kollage om hur vi återigen mötte varandra i Nordens största publika hedniska religiösa sammankomst i Gamla Uppsala. Läs även om forn mat, kärlek genom tiderna, kärleksdikter och flera tips om musik, poddar mm.

Mimers Källa distribueras till alla medlemmar som betalat årsavgiften. Den finns också att beställa i Samfundsboden.

Visa hela nyheten »

Senaste nyheter

Nyhetsarkiv