I alvatid: Ett nytt "Vid dagens början"

Lördagen den 29:e oktober sänder Sveriges Radios P1 ett nytt "Vid dagens början" av och med Henrik Hallgren. Programmet handlar om förhållningssätt till döden och beskrivs så här på SRs hemsida:

 

- I den nordiska mytologin hittar vi ett myller av olika dödsriken med olika gudar som råder över dem. Så säger Henrik Hallgren, med i Samfundet Forn Sed ( f d Asatrosamfundet)

- Freja har sitt dödsrike, liksom gudinnan Gefjon har sitt. Tor och Oden har sina salar dit de döda kan komma. För att nämna några.

- Ibland leker jag med tanken att vi efter döden kanske kommer till den gud som står oss närmast. Då skulle jag komma till Frejas salar medan den kristne kommer till Jesus...

I den fornnordiska religionen möter vi inte bara föreställningar om gudars olika dödsriken. Där finns också berättelser om att den döde lever vidare i gravhögen, eller att man återförenas med sin släkt inne i ett heligt berg.

- Kanske kan alla dessa myter berätta något om vad som händer efter döden, säger Henrik Hallgren i programmet. Men personligen tolkar jag nog dödsföreställningarna ur ett mer psykologiskt perspektiv. De ger oss bilder av livet snarare än av döden. Mytologins dödsriken utgör mentala och känslomässiga världar som vi kan identifiera oss med och uppleva i detta livet.

 

Missade du programmet går det att ladda ned i efterhand, exempelvis här.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheterna