Tack alla som köpt vår fina almanacka för 2024. Det har varit ett slit att få iväg dem med många problem i leveranskedjan. Vi arbetar alla idiellt vid sidan av våra anställda arbeten. 
I skrivande stund är det 200 sålda almanackor! 
Alla beställningar som gjordes innan 15 december är skickade i posten. 

God jul till er alla och ett härligt Vintersolstånd! 

Visa hela nyheten »
Etiketter: almanacka

Till alla som har köpt vår fina almmanacka för 2024! 

Almanackorna är försenade i transporten och kommer att skickas ut så snart det går. Detta görs ideellt och manuellt så ha tålamod. 

God jul till er alla! 

Visa hela nyheten »
Etiketter: almanacka

Samfundet välkomnar ännu ett nyskapat blotlag till vår gemenskap!

Hugin oh Munins blotlag
blotlaget finns i trestadsområdet Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. 
Kontakt med blotlaget görs till 
Petter Westerström.
Facebook: Hugins och Munins blotlag

Visa hela nyheten »
Etiketter: blotlag

Samfundet välkomnar det nystartade blotlaget Forn sed Östergötland till vår skara av blotlag! 
Du kan hitta blotlaget på Facebook och på Instagram.
Kontaktuppgifter finns här.

Visa hela nyheten »

Kära vänner i och till Samfundet Forn Sed Sverige!
På grund av förändringar som rör samfundets styrelse och samfundsbodens lager har vi sedan i våras haft stora svårigheter att få iväg beställda varor. Vi ber alla berörda om ursäkt för detta!
Vi är i färd med att styra om hur lager och beställningar hanteras, och hoppas på ert tålamod och er förståelse medan det pågår. 
Frågor?
Kontakta gärna ordförande på 
birka.skogsberg@samfundetfornsed.se

Visa hela nyheten »

Åsatrofellesskapet Bifrost i Norge firar i år 3X9 år! 
Bifrost är med i det nätverka av inkludernade hedniska/asatro organisationer i Europa som heter Asatru-EU. Forn Sed Sverige är också med i detta närverk. 

Bifrost firade med en stor träff, 2-6 augusti på sin kursgård, Idavollen tingsted

Foto: Räv Skogsberg
Foto: Räv Skogsberg
Foto: Räv Skogsberg
Foto: Räv Skogsberg
Visa hela nyheten »

Ännu ett stort vårblot med gille och årsting har passerat. Vid årstinget valdes ett nytt råd. Du kan se rådet här.

En av konsekvenserna från årstinget är att denna hemsida har nya personer som driver och skapar. Hemsidan kommer så småningom att få en ny struktur.
En ny delsida med filmer från Stora Vårblot finns som en ny delsida.  

Visa hela nyheten »
Etiketter: vårblot årsting

Samfundet Forn Sed är medlem i Sveriges Interreligiösa Råd. Själva rådet har cirka 2-3 möten per år, men förutom dessa finns även ett antal arbetsgrupper varav en för miljö- och klimatfrågor, där Henrik Hallgren är vår representant.

Sedan Henrik gick med i arbetsgruppen har de framför allt fokuserat på att ta fram och publicera en interreligiös skrift om miljöfrågan. Nu är den äntligen klar och bär titeln ”Vår jord, vår tro”. 17 författare som representerar 13 trossamfund har bidragit med texter. Lanseringen skedde den 15 november, lägligt i samband med klimatmötet i Egypten COP27, i en lokal tillhörande katolska St:a Eugeniakyrkan.

Panelsamtal
Det var ett panelsamtal där några som bidragit med texter i skriften talade om våra bidrag och sin religions förhållningssätt till natur och miljö. Talare var också Amanda Lind som skrivit ett förord till skriften då hon när skriften påbörjades var kulturminister med ansvar för trossamfundsfrågor. Även kardinal Anders Arborelius deltog med avslutande reflektioner.

Ekologiskt grundade
Det blev ett viktigt samtal i en närapå fullsatt lokal där flera talare lyfte fram att värnandet av jorden har potentialen att bli en förenande länk mellan olika religioner. Det går i och för sig att med fog att hävda att vissa religiösa traditioner (som vår nordiska naturreligion) i grunden är mer ekologiskt grundade än andra, men det är tydligt att i det i de flesta religiösa traditioner går att hitta inspiration till ett ekologiskt hållbart liv, om man har viljan att se det. Henrik står tillsammans med Emma Hernejärvi bakom Samfundet Forn Sed bidrag till skriften. De fokuserar på asken Yggdrasil som en grundberättelse inom den forna seden och lyfter fram vårt samfunds ställningstagande för naturens rättigheter. 

Ladda ned skriften och se filmen från lanseringen
Skriften finns att ladda ned från Sveriges Interreligiösa Råds hemsida, där det även finns en film från lanseringen.

Foto: Bruse LF Persson
Visa hela nyheten »

Julnumret av medlemstidningen Mimers Källa har kommit från tryckeriet!

En bonus med att vara betalande medlem i Samfundet är tidningen Mimers Källa som kommer ut två gånger per år. Som nu exempelvis, när julnumret med temat "mat" damp ned i brevlådan under veckan.

Framsidan pryds av guden Ull som färdas på skidor i snö och vintermörker, illustrationen är skapad av Ludvig Levin som också har gjort bilderna till 2023 års hedniska almanacka.

Tidningen finns även att beställa från vår butik här på hemsidan.

Visa hela nyheten »

Anders Olsson har skapat en liten gudinna och ett fågelkranium som han gjuter i betong. Anders säljer dem till förmån för Samfundets hovkonto.

Pris: 200:-/styck och pengarna går oavkortat till hovkontot.

Liten gudinna: höjd 6 centimeter.
Fågelkranium: höjd 9 centimeter.

Beställ dom i Samfundsboden.

Visa hela nyheten »

Senaste nyheter

Nyhetsarkiv