Nytt "Vid dagens början": Den urgamla kniven

Lördag 13:e oktober är det åter dags för ett avsnitt av radioprogrammet "Vid dagens början" med goden Henrik Hallgren. Så här står det om programmet på SRs hemsida:

 

"En man visade stolt upp sin kniv för en annan man och sa: Den här kniven har gått i arv i vår släkt i många generationer. Den är säkert tvåtusen år gammal!


Den andre mannen tittade lite misstänksamt på kniven och dess ägare och påpekade att den där kniven, den såg ju faktiskt ganska ny ut!


Nja...sa mannen med kniven. När min far ärvde kniven så var handtaget trasigt så han gjorde ett nytt. Och när jag sedan ärvde kniven av honom, ja då var det knivbladet som hade blivit slitet och rostat sönder, så...ja jag fick byta ut det. Men det är samma kniv. Den är säkert tvåtusen år gammal"!


Henrik Hallgren är arkeolog och berättare samt engagerad i Samfundet Forn Sed som håller den nordiska gamla naturreligionen levande. Han menar att, precis som den urgamla kniven, behöver
den forna seden förnyas i sina delar smatidigt som kärnan är densamma.


- Visst har mycket bytts ut, gamla saker har försvunnit och nya kommit till. Men det är fortfarande samma forna sed, och den är säkert tvåtusen år gammal!

 

Programmet sänds i P1, lördag 13:e oktober kl. 06:03. Det går också att lyssna på programmet i efterhand här.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheterna