Höstmöte 2012 i Lerum: "Skörden, maten och drycken"

Bild: Beverly Lloyd-Roberts Bild: Beverly Lloyd-Roberts

"SKÖRDEN, MATEN, DRYCKEN"

- HÖSTMÖTE MED

SAMFUNDET FORN SED SVERIGE

 

Plats: Bävsjöns lägergård, Lerum

Datum: 26-28 oktober (Vi finns på plats från kl. 16 fred. 26:e)

 

Som seden bjuder håller Samfundet Forn Sed Sverige även i år ett höstmöte. Höstmötet är en chans för oss att träffas, umgås, blota tillsammans och fördjupa oss i någon aspekt av seden. Som vanligt är höstmötet en slags liten studiecirkel i miniatyr över ett på förhand valt tema. Efter att vi de senaste åren ägnat oss åt ämnen som "döden" och "ödet" kände vi att det i år var dags för något lite mer lättsamt, men inte för den sakens skull mindre betydelsefullt.

 

Vi lever i en tid då vårt förhållande till den mat vi äter blir allt mer kluvet. Å ena sidan äts det snabbmat och färdigrätter som aldrig förr, inte sällan på stående eller gående fot, å andra sidan fylls våra bokhyllor med exklusiva kokböcker och våra TV-apparater med det ena matlagningsprogrammet efter det andra. I de trendkänsligas långkok, saftande, syltande och surdegsbakande finns en dröm och längtan efter något ursprungligt och äkta. Matbordet blir en av vår tids projektionsytor i sökandet efter den andliga aspekt på tillvaron som många saknar.

 

Under höstmötet kommer vi att ge oss i kast med de här frågorna. Vad innebär det att hålla maten helig och hur gör vi det? Varför äter somliga av oss kött och andra inte och har vi i båda fallen en andlig motivering? Vilken typ av mat är traditionellt sedd som helig i vår tradition och varför? Dessa och andra frågeställningar kommer att undersökas i såväl teori som praktik.

 

Under lördagskvällen kommer vi också att fira alvablot tillsammans. Efter blotet kommer vi som vanligt att hålla gille.

Höstmötet går i år av stapeln i en scoutgård strax utanför Lerum i Västra Götaland. Information om lokalen samt vägbeskrivning med mera kan hittas här. (Hjälp med vägbeskrivning kan också fås vid anmälan.)

 

Deltagaravgiften för mötet är 200 kronor för samfundsmedlemmar och 250 kronor för icke medlemmar. (För barn under 12 år erlägges ingen avgift.) I avgiften ingår logi samt måltider, utom gillet lördag kväll dit var och en bidrar enligt principen om knytkalas. För att anmäla dig till höstmötet, skicka ett e-postmeddelande till erik.otterberg@samfundetfornsed.se och betala in deltagaravgiften på PG: 51 91 25-9 (Mottagare: Samfundet Forn Sed Sverige, ange "Höstmöte" och namn som meddelande.)

 

Hoppas att vi ses!

 

Äring och fred,

Erik Otterberg, ordförande

Nyhetsarkiv

Senaste nyheterna