Vårblot 2017

Foto: M Maurer Foto: M Maurer

Så var det dags för det stora Vårblotet igen. Det blir den 18:de gången. 
Det är det största blotet som Forn Sed Sverige anordnar och det brukar komma mellan 50-100 personer. 

Du är välkommen du som vill oberoende medlemskap i Forn Sed Sverige eller tillhörighet i andra religioner med kärleksfull respekt och gemenskap. 

Kom och fira Våren tillsammans med Gudinnor och Gudar som verkar för växtkraft och kärlek. 
Vi möts utanför Gamla Uppsala museum.

Ta med: 

  • Ett helgat, glatt sinnelag
  • Eget dryckeshorn eller mugg/kåsa för gemensamt skålade 
  • Trummor eller andra slagverk 
  • Picknick korg och filt
Mjödhamnen har skänkt mjödet som vi kommer skåla med under Vårblotet ! 
 

Under Vårblotet kommer vi att sjunga Vårkväde med en annan text. Det kommer finnas flera skipare(försångare) som sjunger verserna och alla sjunger omkvädet med två strofer: 

Saven stiger i stammen och Hell du varma tid. 

Så du du som kommer kan i förväg lära dig melodin på denna ljuva vackra sång så alla sjunger med i omkväden. Lyssna på den om och om igen! 

10260595_10152410477727813_909915962_o 10288189_10152410480227813_137114903_o Vårblot 2014 från Sylvia Hild (8) Vårblot 2014 från Sylvia Hild Vårblot 2014 Michelle Maurer (3) Procession från museet till blotplatsen Jorun och Gumfe med Anders bakom i vandringen. Del av stallen i mitten av blotet Edstingen på stallen. Alla samlas på blotplatsen. Gode Henrik blåser staren för blotet Den helgade elden tänds och Heimdal bjuds hålla bron öppen mellan Midgård och Andevärlden Abbe är en återkommande musiker och deltagare vid Vårbloten Blotsfriden lyses av gydja Sylvia Hild Goden Per Lundberg är med och danar blotet. Jord bjuds in av goden Hernrik Hallgren Goden Martin Domeij bjuder in Freya till blotet Henrik sjunger från Vöuspa om värladarnas danande och människa formande av goda Makter Gydja Sylvia bjuder in Frey Gerd kular livets sång Skirner undrar vem Gerd är. Har du sett den undersköna Gerd? Henna vill jag känna! säger Frey Gerd kular över kullarna. - Ok jag går till henne! Här är en korg med helgad frukt och blomster från Frey till dig. Nej! det vill jag inte veta av. Jag ger honom korgen, svarar Gerd Skirner går tillbaka till Frey Gå till henne igen! säger Frey till Skirner - är du här nu igen? - Här är Freys självslående svärd som friargåva! - Ok jag tar emot gåvan. Gerd följer med Skirner till Frey Otåligt väntar den förhoppningsfulle och hete Frey. - Här är Gerd som du bad mig, säger Skirner till Frey. - Du gav mig svärdet, Här visar Frey vem han är och sin kraft. - Jag skall allt fånga och förföra henne! De möts i ett hett möte Dansen och leken börjar Snurrar och hoppar De snurrar vilt i dansen -Oj vi leker o möter varandra! Vad sker sedan? Gerd ger Frey av mjödet Frey vill ha mer. - Ska du ge mig? - Det smakar gott, nästan lika gott som dina kyssar! -Nu är du min, och jag är din! Gerd och Frey dansar och sprider vårruset utanför  ringen Vi dricker er alla till! Susane och hennes fyrbenta vänner är med lite utanför. Stallen är full med blotskåänker!


Vårblotet
16 april kl 13.00
Mötesplats: Utanför Museet Gamla Uppsala, Kartlänk

Årstinget
16 april  kl 15.15
på Odensborg, kartlänk

Vårblotets event på Facebook ​​​​​​​