2012

Nu kan du beställa 2013 års hedniska väggkalender.
Kalendern är full med fina bilder från blot, altare och andra hedniska motiv tagna av samfundets medlemmar.

Kalendern kostar 60:- /st och du beställer pengarna på PlusGiro 51 91 25 -9.
Uppge antal, namn och adress på inbetalningen så kommer den/de med snigelpost till dig.

 

Klicka här för att se exempel på innehållet!

Visa hela nyheten »

Inbjudan till Julblot, fredagen den 21:e december. Samling kl 18 utanför T-banestationen i Bagarmossen för vidare promenad till skogs. Efter blotandet i Nackareservatet återvänder vi till Bagarmossen och gille hemma hos familjen Rehbinder. Även icke-medlemmar är välkomna. Anmälan görs till sylvia.hild@comhem.se eller här på facebook.
Tag med mat och dryck till gillet. Öl kommer att finns till försäljning.
Mer information kommer innan dagen J.

Visa hela nyheten »

Samfundet håller traditionsenligt Julblot i Slottsskogen i Göteborg den 16:e december. Blotet kommer ske på gräsmattan framför Björngårdsvillan och börjar vid kl 15. Alla intresserade är välkomna, så ta med mamma, pappa, farmor och faster. Under blotet kommer både mjöd och alkoholfritt alternativ att serveras, så ta med eget dryckeshorn eller annat dryckeskärl.

Visa hela nyheten »


Samfundet ska även detta året ge ut en hednisk väggkalender.

Vi efterlyser foton som kan användas vid de olika månaderna, t. ex. från blot, altare eller naturbilder med något hedniskt inslag.

 

Maila ditt/dina bidrag till aasa_aakesdotter@hotmail.com och beskriv kortfattat vad bilden föreställer.

 

Tänk på att bilderna bör vara högupplösta (inte förminskade), att du själv har rättigheterna till bilden och att personer som syns tydligt på fotot har gett sitt samtycke till att vara med.

Visa hela nyheten »
Etiketter: kalender, bilder

Lördag 13:e oktober är det åter dags för ett avsnitt av radioprogrammet "Vid dagens början" med goden Henrik Hallgren. Så här står det om programmet på SRs hemsida:

 

"En man visade stolt upp sin kniv för en annan man och sa: Den här kniven har gått i arv i vår släkt i många generationer. Den är säkert tvåtusen år gammal!


Den andre mannen tittade lite misstänksamt på kniven och dess ägare och påpekade att den där kniven, den såg ju faktiskt ganska ny ut!


Nja...sa mannen med kniven. När min far ärvde kniven så var handtaget trasigt så han gjorde ett nytt. Och när jag sedan ärvde kniven av honom, ja då var det knivbladet som hade blivit slitet och rostat sönder, så...ja jag fick byta ut det. Men det är samma kniv. Den är säkert tvåtusen år gammal"!


Henrik Hallgren är arkeolog och berättare samt engagerad i Samfundet Forn Sed som håller den nordiska gamla naturreligionen levande. Han menar att, precis som den urgamla kniven, behöver
den forna seden förnyas i sina delar smatidigt som kärnan är densamma.


- Visst har mycket bytts ut, gamla saker har försvunnit och nya kommit till. Men det är fortfarande samma forna sed, och den är säkert tvåtusen år gammal!

 

Programmet sänds i P1, lördag 13:e oktober kl. 06:03. Det går också att lyssna på programmet i efterhand här.

Visa hela nyheten »
Bild: Beverly Lloyd-Roberts Bild: Beverly Lloyd-Roberts

"SKÖRDEN, MATEN, DRYCKEN"

- HÖSTMÖTE MED

SAMFUNDET FORN SED SVERIGE

 

Plats: Bävsjöns lägergård, Lerum

Datum: 26-28 oktober (Vi finns på plats från kl. 16 fred. 26:e)

 

Som seden bjuder håller Samfundet Forn Sed Sverige även i år ett höstmöte. Höstmötet är en chans för oss att träffas, umgås, blota tillsammans och fördjupa oss i någon aspekt av seden. Som vanligt är höstmötet en slags liten studiecirkel i miniatyr över ett på förhand valt tema. Efter att vi de senaste åren ägnat oss åt ämnen som "döden" och "ödet" kände vi att det i år var dags för något lite mer lättsamt, men inte för den sakens skull mindre betydelsefullt.

 

Vi lever i en tid då vårt förhållande till den mat vi äter blir allt mer kluvet. Å ena sidan äts det snabbmat och färdigrätter som aldrig förr, inte sällan på stående eller gående fot, å andra sidan fylls våra bokhyllor med exklusiva kokböcker och våra TV-apparater med det ena matlagningsprogrammet efter det andra. I de trendkänsligas långkok, saftande, syltande och surdegsbakande finns en dröm och längtan efter något ursprungligt och äkta. Matbordet blir en av vår tids projektionsytor i sökandet efter den andliga aspekt på tillvaron som många saknar.

 

Under höstmötet kommer vi att ge oss i kast med de här frågorna. Vad innebär det att hålla maten helig och hur gör vi det? Varför äter somliga av oss kött och andra inte och har vi i båda fallen en andlig motivering? Vilken typ av mat är traditionellt sedd som helig i vår tradition och varför? Dessa och andra frågeställningar kommer att undersökas i såväl teori som praktik.

 

Under lördagskvällen kommer vi också att fira alvablot tillsammans. Efter blotet kommer vi som vanligt att hålla gille.

Höstmötet går i år av stapeln i en scoutgård strax utanför Lerum i Västra Götaland. Information om lokalen samt vägbeskrivning med mera kan hittas här. (Hjälp med vägbeskrivning kan också fås vid anmälan.)

 

Deltagaravgiften för mötet är 200 kronor för samfundsmedlemmar och 250 kronor för icke medlemmar. (För barn under 12 år erlägges ingen avgift.) I avgiften ingår logi samt måltider, utom gillet lördag kväll dit var och en bidrar enligt principen om knytkalas. För att anmäla dig till höstmötet, skicka ett e-postmeddelande till erik.otterberg@samfundetfornsed.se och betala in deltagaravgiften på PG: 51 91 25-9 (Mottagare: Samfundet Forn Sed Sverige, ange "Höstmöte" och namn som meddelande.)

 

Hoppas att vi ses!

 

Äring och fred,

Erik Otterberg, ordförande

Visa hela nyheten »

Samfundets hemsida har utökats med en egen blogg, Urds väv. Här kommer ni kunna läsa betraktelser och tankar om forn sed och relaterade frågor. Dessutom har vi numera även ett galleri med bilder från samfundets blot, möten och arrangemang.

 

 

Visa hela nyheten »
Etiketter: hemsida, galleri, blogg, urds väv

Idag den 24 april hålls en paneldiskussion på Historiska museet i Stockholm på temat Vems är vikingen? Detta är en del i serien Het historia.

 

Rådsgode Martin Domeij deltar.

 

För mer information, se Het historias blogg.

Visa hela nyheten »

Hej medlemmar.

 

Tiden närmar sig för samfundets årsting och därför vill jag och rådet här med skicka ut denna kallelse som inbjuder er att deltaga. I år kommer årstinget att hållas i Småland, närmare bestämt i Hjortsberga, strax utanför Alvesta på en anläggning som heter Hjortsbergagården. Träffen sträcker sig från fredag em/kväll 25/5 till söndag 27/5 och själva tingsförhandlingarna kommer att äga rum på lördagen 26/5 med start kl. 13:00. Fredags kvällen ägnar vi åt samkväm och gamman och under söndagen hjälps vi åt att städa i ordning.

 

Till skillnad från de senaste årens tingplatser ligger Hjortsbergagården inte sjupt inne i skogen utan mer i samhället och vi måste därör tänka på att visa hänsyn till grannar och dylikt. För information om stället, besök dess hemsida: www.hjortsbergagarden.se En ordentlig vägbeskrivning kommer att finnas tillgänglig här inom kort.

 

På årstinget kommer vi behandla sådant som brukar ske på ett årsmöte, vi går igenom året som gått och sätter upp mål för året som kommer, nya ledamöter till rådet ska väljas och frågor som är av vikt för samfundet diskuteras. Här har var och en som är medlem en möjlighet att vara med och demokratiskt påverka. Den preliminära dagordningen ser ut som följer:

 

1. Godkännande av dagordningen.

2. Upprättande av röstlängd.

3. Val av mötesfunktionärer

4. Frågan om tingets utlysande i rätt tid.

5. Ordförandes årsberättelse.

6. Rådsgodens/Rådsgydjans årsberättelse.

7. Verksamhetens granskares årsrapport.

8. Kassörens årsberättelse.

9. De ekonomiska granskarnas årsrapport.

10. Fråga om bokslutets fastställande.

11. Fråga om ansvarsfrihet för de förtroendevalda.

12. Val av nya granskare för ekonomin och verksamheten.

13. Val av nya förtroendevalda.

14. Beslut om årsavgifter för det kommande året.

15. Godkännande av verksamhetsplan och budget för det kommande året.

16. Motioner.

17. Övriga frågor.

18. Meddelande om var och när tingsprotokollet finns tillgängligt.

 

På kvällen efter tingsförhandlingarna kommer vi att hålla blot tillsammans och därefter, som seden bjuder, ha ett hejdundrande gille.

 

Du som är medlem och som vill medverka vid årstinget kan sända din anmälan via e-post till ordförande Erik Otterberg (erik.otterberg@samfundetfornsed.se). Kostnaden för att delta under helgen är 250 kronor per person och i det priset ingår hyran för kursgården samt mat under helgen. (Undantaget gillet på lördag kväll där ju själva tanken är att var och en tar med sig något.) Skulle någon icke-medlem önska deltaga under helgen går det bra, priset är då 300 kronor. Barn under 7 år kommer gratis och för barn mellan 7-15 är priset 100 kronor. Betalning sker till samfundets plusgiro: 519125-9 (Märk betalningen "Årsting 2012" och ditt namn.

 

Naturligtvis går det bra för den som så önskar att bara komma på själva tingsförhandlingarna. Det kostar då inget men vi uppskattar ändå en föranmälan.

Den som har en motion till årstinget kan skicka den till ordföranden (samma mejl som ovan), helst senast måndag 21/5.

 

Ni är alla hjärtligt välkomna. Äring och fred.

 

För rådet,

Erik Otterberg (ordf.)

 

Denna kallelse kommer också att skickas i brevform till alla medlemmar i samfundet.


Vägbeskrivning bil:

Hjortsbergagården ligger strax väster om Alvesta. Sväng av väg 24/25 på Alvestavägen riktning norrut. Inne i Hjortsberga samhälle, sväng vänster/västerut på Gravanäsvägen. Efter en knapp km ligger Hjortsbergagården på vänster hand.

 

Adressen är Gravanäsvägen 19 i Alvesta kommun.
Se även karta http://kartor.eniro.se/m/9lMY3

 

 

Vägbeskrivning kollektivtrafik:

Det enklaste sättet att ta sig till Hjortsbergagården med kollektivtrafik är att åka buss från Alvesta järnvägsstation.

Om du kommer på fredag eftermiddag/kväll:
Ta buss 270 från Alvesta station i riktning Värnamo. Stig av vid hållplats Hjortsberga.

 

Avångstider Alvesta: 14:10, 15:10, 16:15, samt 17:45.
Restid ca 15 min.

 

För full tidtabell, se http://www.print4web.fskab.se/ltk/Regionbuss/111211_120616/Regionbuss_270_111211_120616.pdf

 

Från hållplats Hjortsberga, gå på Åredavägen riktning västerut och så småningom norrut. Åredavägen slutar när den kommer fram till Gravanäsvägen. Sväng vänster och Hjortsbergagården ligger på vänster sida efter 150 meter.

 

Se även karta http://kartor.eniro.se/m/9lMY3

 

 

Om du kommer lördag morgon/förmiddag:
Ta buss 145 från Alvesta station i riktning Halmstad Stig av vid hållplats Norra Råsen.

 

Avgångstider Alvesta: 07:40, 09:15, 10:45, 11:45, 12:45.
Restid ca 5 min.

 

För full tidtabell, se http://www.print4web.fskab.se/ltk/Regionbuss/111211_120616/Regionbuss_144_145_111211_120616.pdf

 

Från hållplats Norra Råsen, fortsätt i bussens riktning (västerut) på väg 25/25. Sväng höger (norrut) på Alvestavägen och gå in i samhället Hjortsberga. Sväng vänster vid busshållplatsen och följ Åredavägen tills den slutar vid Gravanäsvägen. Sväng vänster och Hjortsbergagården ligger på vänster sida efter 150 meter.

 

Se även karta http://kartor.eniro.se/m/9lMY3


Visa hela nyheten »

Redan den 3:e mars sändes ett nytt avsnitt av radioprogrammet "Vid dagens början" med goden Henrik Hallgren. Det går fortfarande att lyssna på Henriks betraktelse via SRs hemsida, klicka här så kommer ni rätt. (Det går också att ladda ned såväl det här programmet som en del av de tidigare via iTunes.)

 

"Om en gången tid - när man endast var uppkopplad på landskapets stilla rörelser. Det minns Henrik Hallgren i dagens program. Där ser han spåren av liv för över tusen år sedan. Där hämtar han inspiration i nuet från den gamla forna seden."

Visa hela nyheten »

Lördagen 10:e mars höll Markus och Birka Skogsberg föreläsning på Kulturhuset i Åmål om Forn Sed. En liten men intresserad skara åhörare dök upp för att lyssna, däribland en journalist från Nya Wermlands-Tidningen – här kan du läsa artikeln han skrev. Några deltog även i det blot som föreläsarna efteråt höll nere vid Vänern. Intresse fanns också för ett eventuellt framtida blotlag.

Visa hela nyheten »

Plats: Museet, Gamla Uppsala. Samling vid museets entré.


Datum: Påskdagen, 8 april.


Tid: kl. 14.

 

Som sed är inbjuder Samfundet Forn Sed Sverige till vårblot vid Gamla Uppsala!


Vi samlas vid entrén till museet och tar oss bort till blotplatsen gemensamt i procession!

 

Blotet kommer att ha fokus på vårens makter och årstidsväxlingen från vinter till sommar. Musik, skådespel och dans kommer att ingå. Tag också gärna med egna gudabilder att ställa på altaret, samt egna offergåvor i form av mat eller dryck! Vi kommer även ha en Gyllenborst – en offerspargris – stående på blotplatsen där alla deltagare har möjlighet att bidra med ett ekonomiskt stöd för att täcka blotets omkostnader. Vi rekommenderar en summa på 30 kr men beloppet är valfritt.

 

Efter blotet håller vi gille i gräset (om vädret tillåter), så ta gärna med picknick-korgen.

 

Alla intresserade är välkomna, medlemmar som icke medlemmar!

 

Till Gamla Uppsala kan man ta sig med buss från centrala Uppsala. Se http://www.ul.se/ för detaljerad information.

 

Åker man bil hittar man lättast Gamla Uppsala strax norr om Uppsala längs väg 290. Se karta http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=gamla+uppsala

Vill du tipsa andra om vårblotet? Ladda gärna ner och skriv ut en affisch och häng upp på en lämplig anslagstavla där du bor. Tack!

Visa hela nyheten »

Rådsgydja Birka Skogsberg intervjuades i Radio AF angående kvinnor i Forn Sed. Programmet finns att lyssna på på nätet:

http://www.mixcloud.com/ivaginan/120223-religion-och-mytologi/

Visa hela nyheten »

Senaste nyheter

Nyhetsarkiv